خانه هوشمند
در این مقاله میخواهیم برای شما از تکنولوژی صحبت کنیم که برای شما می تواند یک نقطه جذاب باشد. جامعه امروزی روز به روز با پیشرفت تکنولوژی و فناوری ما را شگفت زده میکند و کارها را برای ما راحت تر میکند. در دنیای جدید هر روز ما با اصطلاحات و مطالب جدیدی رو به رو می شویم. احتمالا کلمه خانه هوشمند با گوش شما خوده است. اولین چیزی که به ذهن شما می آیند یک خانه است که تمام امکانات و تجهیزات آن مدرن و هوشمند است، مثل تمام خانه هایی که در فیلم ها دیده شده. ما در اینجا می خواهیم شما را با بیشتر با مفهوم خانه و یا ساختمان های هوشمند آشنا کنیم.
بشر همیشه به دنبال ساده ترین کار و راحت ترین آن هاست. از زمان آغاز بشریت، انسان شروع به انجام کارهایی کرد که تا زندگی برای خود و اطرافیانش راحت تر باشد. خانه هوشمند یا smart home در واقع مجموعه از ابزارهاست تا به شما در کنترل برخی وسایل مکانیکی و برقی موجود در خانه کمک کند تا هم شما آسایش و امنیت بیشتری داشته باشید و هم در مصرف انرژی صرفه جویی شود.
تکنولوژی خانه خودکار (هوشمند) باعث شده است تا با آسودگی خاطر و بهره وری راحت تر از انرژی های موجود در خانه زندگی بهتری داشته باشیم. ما می توانیم با استفاده از گوشی های هوشمند و اینترنت تمام تجهیزات مورد نظر رو کنترل کنیم و با صرف کمترین وقت بهترین عمل را انجام دهیم.
برای ساخت یک خانه هوشمند ابتدا باید زیرساخت های آنرا فراهم کنیم. شما باید اول باید یک شبکه بی سیم و یا باسیم را درست کنید تا بتوانید تجهیزات هوشمند خود را کنترل کنید. اگر این موارد را آماده کرده باشید می توانید از موارد زیر نهایت استفاده را داشته باشید:
- کنترل دما
- سیستم اعلام حریق
- کنترل روشنایی
- کنترل پرده برقی
- سیستم حفاظتی و امنیتی
- تغذیه گیاهان و حیوانات خانگی خود
- کنترل سیستم صوتی و تصویری
توجه داشته باشید که تمام این موارد ابزارهای هوشمند هستند.
بگذارید یک نمونه ساده که تمام ما با آن آشنایی داریم را مثال بزنم. کنترل روشنایی در ساختمان ها به وسیلۀ این تجهیزات. این سیستم به گونه ای تعبیه شده است که اگر فردی وارد ساختمان شود و نور موجود در آن جا به حد کافی نباشد، چراغ ها روشن می شوند و پس از گذشت زمانی معین خاموش می شوند.
نمونه های دیگری نیز وجود دارد؛ مثل: درهای اتوماتیک پارکینیگ، تایمر اجاق، ساعتهای زنگ دار، ریموت های کنترلی، سنسورهای هوشمند فشار هوا و …. .
به زبان ساده، ساختمان و یا خانه های خودکار بدین معناست که تمام تجهیزات و لوازم خانه به صورت یکپارچه با یک سیستم مرکزی کنترل بشوند و به خوبی هم کار کنند. در خانه های هوشمند شما می توانید اگر در خانه نیستید و یا حتی به سفر رفته اید وسایل و لوازم خود را کنترل کنید و به آن ها برنامه بدهید. در واقع این مجموعه هوشمند هم کنترل پذیر هستند و هم مطابق خواسته های شما عمل می کنند. شما می توانید به راحتی از طریق موبایل، تبلت، یک sms و گاهی کامپیوتر این لوازم را کنترل کنید.
نمونه دیگر: اکثر ما وقتی از خانه خارج می شویم به یاد نداریم که آیا اجاق را خاموش کرده ایم یا خیر؟؟؟
شما یا باید به خانه برگردید و این مورد را چک کنید و یا با استرس به کار خود برسید تا زمانی که به خانه برگردید. حالا فکر کنید شما به یک سفر چند روزه و یا حتی چندین ماهه رفته اید. حال تکلیف شما چیست؟ شما با داشتن تنها یک برنامه برای کنترل وسایل خود در موبایل و یا تبلت خود می توانید این موارد رو چک کنید و دیگر این استرس رو نداشته باشید.
بخش های مهم خانه خودکار
برای داشتن یک خانه هوشمند خوب، باید بخش های مختلف آن را به درستی کنار هم قرار دهیم، در واقع باید یک مجموعه هوشمند را درست کنیم. اگر این بخش های مختلف کار خود را به درستی انجام دهند خانه هوشمند نیز به خوبی کار می کند.
5 بخش مهم خانه هوشمند عبارت است از:
کنترل کننده مرکزی
قلب سیستم خودکار شما، سیستم کنترل کننده مرکزی است. تمام اجزا و لوازم خانه هوشمند از طریق این سیستم با هم در ارتباط اند و همه برنامه ها و فرمان ها از طریق این سیستم کنترل کننده صادر می شود. این دستگاه مثل مغز انسان است تمام اجزا از این قسمت اطلاعات و برنامه های مورد نظر را دریافت کرده و انجام میدهند.
رابط های کاربری
این رابط ها در واقع ابزاری هستند که کاربر می تواند با استفاده از آن با خانه ارتباط برقرار کند. شما می توانید این سیستم رابط کاربری را روی تلفن همراه، تبلت، کلیدهای هوشمند، ریموت های خانه و… داشته باشید. به کمک این ریموت (رابط کاربری) شما می توانید خانه هوشمند خود را کنترل کنید و حتی برنامه های ساده خود را به آن بدهید.
پروتکل ارتباطی
پروتکل ارتباطی یک مسیر استاندارد و قابل قبول است که تمامی بخش های سیستم را به هم مرتبط می کند. اجزا خانه هوشمند اطاعات خود را از این طریق، از سیستم کنترل مرکزی دریافت می کنند. این مسیر می تواند باسیم و یا بیسیم باشد. در واقع برای اینکه اجزا مختلف وسایل هوشمند خانه بتوانند با هم و با کنترل کننده در ارتباط باشند نیاز به یک مسیر و راه تعریف شده ای داشتند.
سنسورها
وضعیت های مختلف مثل نور، رطوبت، دما و یا حتی وجود دود در خانه از طریق سنسورها درک میشوند و برای کنترل کننده مرکزی گزارش می فرستند. برای انجام یک برنامه روزمره درست و پاسخ به گزارشات سنسورها شما می توانید با استفاده از اطلاعات سیتسم کنترل کننده و به کمک پروتکل ارتباطی یک برنامه ریزی از پیش انجام دهید، و بدون دغدغه برای فعالیت های داخل و خارج از خانه خود وقت بگذارید.
برای مثال شما می توانید به سیستم این دستور را از قبل بدهید که دما خانه را بسنجد و اگر از یک حدی بالاتر رفت سیستم سرمایش خانه رو روشن کند.
عملگرها
عملگرها در واقع یک حرکت دهنده هستند و دستورات داده شده را انجام می دهند. برای نمونه باز شدن درب خانه و یا درب پارکینگ، روشن و یا خاموش کردن سیستم صوتی-تصویری خانه، کنترل کردن ساعت برای تغذیه گیاهان یا حیوانات و …. .
این سیستم ها نیاز به منبع انرژی و سیگنال های کنترلی دارند. عملگرها در تجهیزات خودکار و هوشمند دستورات داده شده از مرکز کنترل کننده دریافت می کنند و اجرا می کنند. این عملگرها در بردها، دستورات برنامه نویسی شده، بردهای سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم صوتی، قفل ها و … هستند.